نخستین شهید زرتشتی در دفاع مقدس را بشناسید

شهید «کامران گنجی» یک جوان ۲۰ ساله زرتشتی که در تهران زندگی می‌کرد در هفته سوم دفاع مقدس در سرپل ذهاب به شهادت رسید. امام علی(ع) شهادت را گرامی‌ترین نوع مُردن می‌دانند.

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، آژیر جنگ در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ به صدا درآمد. جنگی که بنا به ادعای آغازگر آن قرار بود یک هفته‌ای از مرزهای جنوب به تهران برسند و فاتح پایتخت باشند. جنگی که هشت سال به طول انجامید و همه هموطنان از جمله اقلیت‌های مسیحی و زرتشتی و کلیمی هم کنار دیگر هموطنان در دفاع از مرزهای آبی و خاکی ایران‌زمین تا پایان جنگ پایمردی کردند.

همشهری نوشت: در این میان یک جوان زرتشتی به نام «کامران گنجی» به‌عنوان نخستین شهید دفاع‌مقدس در تهران شناخته می‌شود. شهید کامران گنجی ۱۴ مهر ۱۳۳۹ در کرمان متولد شد. پدرش کیخسرو و مادرش تابنده آذر کیوان، زمانی که کامران دو ساله بود به تهران مهاجرت کردند. کامران ‌دوران دبستان را در مدرسه عاصمی تهران واقع در منطقه ۹ و دپیلم خود را همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی از دبیرستان فیروزبهرام در محله جمهوری اسلامی گرفت.

بعد از پیروزی انقلاب کامران تصمیم گرفت برای کمک به خانواده وارد بازارکار شود ولی قبل از آن باید به خدمت نظام وظیفه می‌رفت. رفتن به خدمت نظام با شروع جنگ همزمان شد و گنجی به جبهه منتقل شد. منطقه خدمت او سرپل‌ذهاب بود؛ جایی که در سال‌های نخست جنگ از مناطق عملیاتی، پرفشار و زیر آتشبار نیروهای عراقی بود.

شهید کامران گنجی در این میدان دشوار در کنار دیگر همرزمانش ایستاد و مقاومت کرد و از طرف نیروهای سپاه به‌عنوان رزمنده نمونه انتخاب شد. او با دلاوری ایستادگی کرد و سرانجام در هفته سوم جنگ به شهادت رسید.

5066378.jpgنصرالله حدادی، تهران‌پژوه، درباره مراسم برگزاری شهدای زرتشتی می‌گوید: «زرتشیان در تهران و در محل آتشکده آدریان، در خیابان میرزا کوچک‌خان طی مراسمی به نام «آیین پرسه» مراسم یادبود شهدا برگزار می‌کنند. در این مراسم همه لباس سفید می‌پوشند و در سکوت کامل به دعای موبد گوش می‌دهند. این مراسم در سال دو بار برگزار می‌شود.

در مراسم پرسه تیر ماه، یاد شهدای جنگ تحمیلی گرامی داشته می‌شود. محل دفن شهدای زرتشتی «آرامستان قصرفیروزه بهرام» در شرق تهران، نزدیک استادیوم تختی، است. زمین این گورستان حدود یک قرن پیش توسط ارباب کیخسرو شاهرخ در اختیار انجمن زرتشتیان قرارگرفت که از آن زمان تاکنون محل دفن مردگان این اقلیت است.

در بدو ورود به این آرامستان، یادواره شهدای زرتشتی به چشم می‌خورد. مراسم تدفین و بزرگداشت شهدا در نهایت سادگی برگزار می‌شود و اعتقاد دارند که انسان از سمت خدا به زمین آمده و به سمت خدا نیز بازمی‌گردد.»

زندگی‌نامه کامران گنجی شهید در قالب مجموعه کتاب مادران به نام «تابنده» توسط انتشارات روایت فتح به نویسندگی حسین گلدوست منتشر شده است. نویسنده در مقدمه کتاب اشاره می کند: «تابنده» روایت جوان دلیری است که با باورمندی زرتشت، در کنار برادران مسلمانش پایمردی کرده و افتخار شهادت را کسب نموده. راوی اثر، مادر دلسوخته‌ای است که پس از شهادت تنها پسرش، سربلند و پایدار زیسته و اندوه دوری از فرزند را با خدمت به هموطنانش تسکین داده است.

5066401.jpgدر بخشی از کتاب می‌خوانیم: «بعضی وقتها در تنهایی به روزی فکر می‌کنم که با کامران در آشپزخانه بودم و پسرم از مدرسه آمده بود و نهار می‌خورد. باهم حرف می‌زدیم. بهم گفت: «مامان، معلم دینی ما آقای آرش گفته خداوند انسان رو خلق کرده که روی زمین امتحانش بکنه. ما همه در حضور خدا هستیم و مشغول امتحان دادن.»

اون لحظه تو چشمهای کامران خیره شدم. شاید سیزده یا چهارده ساله بود. برق ایمان و اطمینان نگاهش رو و صورتش رو روشن کرده بود. با همۀ وجودش به حرفی که می‌زد، ایمان داشت. هنوز هم هر روز به اون چشمها و اون برق عجیب فکر می‌کنم. شک ندارم که در قتلگاه سرپل ذهاب، در امتحان الهی سربلند شد.»

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.