نامهای مختلف کعبه در قرآن را بشناسید
در قرآن کریم از خانه خدا به نامهای مختلفی چون، مکه، بکه، بیت معمور و بیت عتیق و … یاد شده است.
به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ،در قرآن کریم از خانه خدا به نامهای مختلفی چون، مکه، بکه، بیت معمور و بیت عتیق و … یاد شده است که هر کدام معانی خاص خود را دارند.
بنا بر روایت شبستان،در قرآن از خانه خدا بیست بار و جمعاً در شانزده آیه یاد شده است.نامهای کعبه که در آیات قرآن به آنها اشاره شده است؛ عبارتند از:
۱ – بکّه
۲ – بیت
۳ – بیت الحرام
۴ – بیت العتیق
۵ – بیت المعمور
۱ – بکّه
بکّه، از نامهای کعبه:
إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِی بِبَکَّةَ مُبارَکاً …؛[۱]نخستین خانهای که برای مردم (و نیایش خداوند) قرار داده شد در سرزمین مکه است که پر برکت است…
ممکن است «بکّة» به خود «بیت» و کعبه گویند، و علّت آن ازدحام حاجیان برای طواف در اطراف آن است. تأیید این کلام فرمایش امام باقر علیهالسلام است که فرمود: «بکّة» به موضع بیت گویند و مکّه به اطراف حرم.
۲ – بیت
بیت (خانه)، از نامهای کعبه:
۱. وَ إِذْ جَعَلْنَا الْبَیْتَ مَثابَةً لِلنَّاسِ وَ أَمْناً …؛ (و بخاطر بیاورید) هنگامی را که خانه کعبه را محل بازگشت و مرکز امن و امان برای مردم قرار دادیم …
۲. وَ إِذْ یَرْفَعُ إِبْراهِیمُ الْقَواعِدَ مِنَ الْبَیْتِ …؛ (و نیز بیاد آورید) هنگامی که ابراهیم پایههای خانه (کعبه) را بالا میبردند …
۳. … فَمَنْ حَجَّ الْبَیْتَ أَوِ اعْتَمَرَ …؛… بنا بر این کسانی که حج خانه خدا و یا عمره انجام میدهند …
۴…. وَ لِلَّهِ عَلَی النَّاسِ حِجُّ الْبَیْتِ …؛… و برای خدا بر مردم است که آهنگ خانه (او) کنند…
۵. فَلْیَعْبُدُوا رَبَّ هذَا الْبَیْتِ؛پس (به شکرانه این نعمت بزرگ) باید پروردگار این خانه را عبادت کنند.
۳ – بیت الحرام
بیت الحرام، از نامهای کعبه:
۱. …وَ لَا آمِّینَ الْبَیْتَ الْحَرامَ …؛… و نه آنها که به قصد خانه خدا میآیند…
۲. جَعَلَ اللَّهُ الْکَعْبَةَ الْبَیْتَ الْحَرامَ قِیاماً لِلنَّاسِ …؛ خداوند، کعبه، بیت الحرام، را وسیلهای برای سامان بخشیدن به کار مردم قرار داده …
۳. رَبَّنا إِنِّی أَسْکَنْتُ مِنْ ذُرِّیَّتِی بِوادٍ غَیْرِ ذِی زَرْعٍ عِنْدَ بَیْتِکَ الْمُحَرَّمِ …؛ پروردگارا من بعضی از فرزندانم را در سرزمین بیآب و علفی در کنار خانهای که حرم تو است ساکن ساختم …
۴ – بیت العتیق
بیت عتیق، از جمله نامهای کعبه:
۱…. وَ لْیَطَّوَّفُوا بِالْبَیْتِ الْعَتِیقِ؛ … و بر گرد خانه گرامی کعبه طواف نمایند.»
۲…. ثُمَّ مَحِلُّها إِلَی الْبَیْتِ الْعَتِیقِ؛… سپس محل آن خانه کعبه آن خانه قدیمی و گرامی است (اگر قربانی برای عمره مفرده باشد در سرزمین مکه و اگر برای حج باشد در منی نزدیکی مکه محل ذبح آن خواهد بود)
۵ – بیت المعمور
بیت المعمور، از جمله نامهای کعبه:
وَ الْبَیْتِ الْمَعْمُورِ؛ و سوگند به بیت المعمور.