ورزش کشتی پیش از اسلام/ روایت کشتیگیری پیامبر و امام علی
کدام منابع و کتاب ها به کشتی گیری پیامبر و اصحاب در زمان اسلام اشاره دارند؟
با وجود نکاتی که از تمدن اسلامی و ورزش گفتهشد متاسفانه تعداد کمی از تاریخنویسان توانسته اند ورزش کشتی در صدر اسلام را ثبت کنند از جمله آنها علامه جلال الدین سیوطی المصری است که در نامهای زیبا با عنوان «شتاب به سوی کشتی» از ورزش کشتی در زمان پیامبر و خلفا و همچنین اولین کسانی که باتوجه به سنت پیامبر به این ورزش پرداختند؛ صحبت میکند.
او در کتابش توجه ما را به این نکته جلب میکند که پیامبر(ص) در مناسبتهای مختلف با اصحاب خود این ورزش را انجام میدادند؛ نقل شده است که پیامبر(ص) با یکی از یارانش به نام رکانه کشتی گرفت و او را به زمین زد؛ در بعضی از روایات منقول است که پیروزی پیامبر(ص) بر رکانه دلیل اسلام آوردن او بوده است.
بیهقی از ابن اسحاق نقل میکند که پیامبر(ص) به رکانه فرمودند اسلام بیاور، او در پاسخ گفت: «اگر میدانستم آنچه میگویی حق است مسلمان میشدم.» پیامبر (ص) باوجود اینکه میدانستند رکانه یکی از قویترین مردان عرب است فرمودند: «اگر با تو کشتی بگیرم و پیروز شوم به حقانیت من یقیین میکنی؟» و رکانه گفت: «بله».
پس رسول خدا با او کشتی گرفت و او را سه بار به زمین زد؛ رکانه فریاد زد: «او ساحر هست، تابحال چنین سحری ندیده بودم، تا زمانی که پهلویم به زمین برسد در مقابلش هیچ بودم.»
در مقابل کسانی مانند ابو الاسد اسید بن کلده بن جمح الجمحی بودند؛ او بارها پیامبر به مبارزه خواند و بارها شکست خورد ولی ایمان نیاورد.
بسیاری از صحابه در کشتی گرفتن، قدرت و مهارتشان معروف بودند از جمله آنها علی «ع» و عمر بن خطاب بودند، همانطور که ابن قتیبه در کتاب المعارف، علی را اینگونه توصیف میکند: «با هیچکس کشتی نگرفت جز آنکه او را به زمین زد.»