کودکان را چطور با عناصر هویتی مان آشنا کنیم/ خلیج فارس را به کودکانمان نشان دهیم
مبلغ/ بچه های این مرز و بوم باید بدانند که خلیج فارس فقط برای ما یک خلیج نیست، یک عنصر هویتی مهم ایرانی است که برای حفظ آن خون ها ریخته شده تا آنها هم نسبت به حفظش حساس باشند. نخست والدین و سپس سیستم تعلیم و تربیت در مدرسه باید در این زمینه گوش بزنگ باشد تا عناصر هویتی مان به بهترین وجه حفظ شود.
به گزارش «مبلغ» به نقل از فارس، هر کشوری به عنوان هویت جغرافیایی، ملی و فرهنگی خود دارای ویژگی ها و عناصری است که قله های رفیع، کوه ها، خشکی ها، دریاها و … در شناسنامه هویتی آن ثبت شده است. نه تنها در خود آن جامعه و کشور بلکه در تمام اسناد تاریخی دنیا، مراکز علمی، جغرافیایی و ژئوپلیتیک ویژگی های یاد شده ثبت و ضبط شده است.
خلیج فارس یکی از این عناصر هویتی ما ایرانیان است، برخی از کشورها که در حاشیه خلیج فارس هستند و تاریخی بیش از چهل یا پنجاه سال ندارند، قصد داشته و دارند با اسامی مجهول و غیرواقعی این بخش از کشور ما را به نام خود کرده و نام آن را تغییر داده و برای خودشان هویت تاریخی و جعلی پیدا کنند، اما خلیج فارس از ابتدای تاریخ ، خلیج فارس بوده و تا دنیا دنیاست به همین نام خوانده می شود.
دهم اردیبهشت ماه روز ملی خلیج فارس است، روزی که به لحاظ تاریخی با فرار اشغالگران متجاوز پرتغالی بر سواحل جنوبی کشور همراه بوده و شاه عباس صفوی در این روز (۱۶۲۱ میلادی) هرمز را از چنگ تصاحب پرتغالی ها در آورده است. شاید برای کودکانمان گاهی این پرسش مطرح شود که چرا خلیج فارس این اندازه برای ما مهم است و اینکه اگر یک خواننده ایرانی آن طرف آبی اهانتی به این نماد هویتی ما بکند، به سرعت ایرانیان واکنش نشان داده و او را از کرده خود پشیمان میکنند. واقعا چطور و از چه زمانی بچههای ما باید با نمادهای هویتی و ملی آشنا شوند؟
مفاهیم هویتی از دوران کودکی در وجود ما ریشه دارند
«مجید ابهری» آسیب شناس اجتماعی و رفتار شناس درباره زمان و اهمیت آموزش مفاهیم هویتی به کودکان میگوید: «هویت از کودکی در وجود انسان ریشه می دواند در واقع هر چیزی که به عناصر تاریخی، جغرافیایی ، ارزشی و مذهبی ما متصل است، عنصر هویتی میشود. بنابراین آموزش مفاهیم هویتی باید از کودکی به طرق مختلف شکل بگیرد».
اولویت نخست با قصه ها
«قصهها نخستین جایگاه را در این بستر دارند. قصههایی که میتواند با پهلوانها، قهرمانها، کوهها و رودها و عناصر دیگر هویتی و ملی همراه باشد.ابتدا خانواده ها ، سپس مدرسه و آموزش و پرورش در این زمینه باید فعال شوند و عناصر هویت ایرانی و اسلامی را به بچههایمان آموزش دهند. پدر و مادر از همان زمانی که بچه ها به قصه هایشان جذب میشوند، می توانند داستان هایشان را پیرامون مضامین هویتی و ملی برای بچه ها شروع کنند.
اگر قرار است یک محدوده ملیتی را ترسیم کنید، از کشور ایران نام ببرید از کوه ها و جنگل ها و دره ها و قله های آن یاد کنید و قهرمانان ایرانی را در ذهن بچه ها پرورش دهید. همینطور در این زمینه درباره قهرمانان اسلامی می توانیم کار کنیم. حتی شده گاهی یک ورق و کاغذ دست بچه هایتان بدهید و بگویید از خلیج فارس یک نقاشی بکشند».
توجه به اهمیت خلیج فارس در کتب درسی
ابهری می گوید: خلیج فارس الان نقطه کانونی هویت ملی ما است که خیلی ها تمایل دارند آن را از دست ایران خارج کنند، ما برای این هویتمان خون ریختیم و شهید دادیم و باید در کتب درسی مان به بچهها نشان دهیم که چقدر با ارزش هستند. کسانی که قصد جعل تاریخی دارند باید بدانند مردم ایران هشت سال از مرزهای خاکی خود دفاع کردند تا وجب به وجب جغرافیایش را حفظ کنند . چه خلیج فارس و چه مرزهای دیگر برای همه ما با ارزش است».
خلیج فارس همیشه فارس است و به این نام زنده می ماند
ابهری در این زمینه تأکید می کند:« باید به فرزندانمان آموزش دهیم خلیج فارس همیشه فارس است و باید به همین نام زنده بماند چرا که ایران با هویت ملی و فرهنگی خود ، تاریخی جاویدان دارد.همانطور که دین ما اسلام است و به این آیین مقدس افتخار می کنیم و به آن زنده هستیم جغرافیا و فرهنگ جغرافیایی ما نیز باید جاویدان بماند و نسل به نسل به فرزندان ما و فرزندان آنها انتقال یابد».
آموزش عناصر هویتی از طریق ابزار هنر
هر کس به اندازه توانایی و استعداد خود باید در زمینههای جاودانگی خلیج فارس تلاش کند و اجازه ندهد نام خلیج فارس با نام هایی دیگر مخلوط شده و یا تحریف شود، ابهری تأکید می کند که هنرمندان با هنرهای خود، سینماگران با فیلم های تاریخی و مستند خود، نقاشان با تابلوهای نقاشی خود و به هر صورت هر هنرمندی با هنر خود می بایست خلیج فارس و هر نقطه دیگر جغرافیایی ایران را زنده نگهداشته و به عنوان سند تاریخی آن را حفظ کنند تا به نسل های بعدی منتقل شود».
در این زمینه می توان انیمیشن کاران ما کارهای جذاب تولید کنند کما اینکه الان در صفحات تلویزیونی و بومی مان کمتر چنین چیزی را می بینیم که اختصاصا درباره خلیج فارس ساخته شده بود که شعارگونه هم نباشد اینکه برای بچه ها در سنین مختلف قابل استفاده و آموزش باشد یا مثلا موسیقیدان ها در زمینه های هویتی کار کنند و در مدارس هم به بچه ها این آموزش ها را بدهند».
ابهری می گوید:« اگر قرار باشد صبح تا شب بچه ها کارتون ها و برنامه های خارجی و شبکه های دیگر غیر بومی را ببینند قطعا این هویت بخشی اتفاق نمی افتد و اگر هم با آنها در این زمین ها صحبت شود، اثرگذار نخواهد بود. صدا و سیمای ما باید برنامه ملی تولید کند».
در نهایت چه چیزهایی به ذهن شما به عنوان یک پدر و مادر میرسد که بتوانیم بچه ها را از طریق آن با عناصر هویتی آشنا کنیم؟